welkom                    

Recente Verslagen

Oude Verslagen    

Kalender              

Links                    

                     

ARCHIEF: VERSLAGEN voorgaande jaren

Op deze pagina vindt u verslagen van backgammontoernooien 
uit voorgaande jaren:

 

Rotterdam Open 2007

Rotterdam Open 2006

Rotterdam Open 2004

Backgammon Masters 2007

Backgammon Masters 2006

Beach 2005

Beach 2004

Monaco 2006

Monaco 2004

 

 


Verslag en uitslagen Rotterdam Open 2007

Verslag Rotterdam Open 2007

Voor de 11e keer is in het weekend van 26 - 28 oktober het Rotterdam Open backgammontoernooi gespeeld. Zoals iedereen weet of inmiddels zou kunnen weten is het altijd ongewis hoeveel deelnemers er naar een open toernooi komen. 
De agenda's van backgammonspelers - druk bezette mensen - zitten vaak vol en dat wil nog wel eens zijn gevolgen hebben voor de opkomst: dit jaar was zo'n jaar. Minder deelnemers dan gehoopt, maar wel weer spannend en gezellig.
Dus al met al een geslaagd toernooi met de hoop en verwachting dat 2008 weer een topjaar gaat worden !

In de partytent, die de directie van café Spiegel speciaal voor het toernooi had besteld was het goed toeven. 
De 'Main' werd begonnen met een sheet van 14 personen, zodat er 2 rebuy-plaatsen waren, die benut zijn door 2 verliezers uit de 1e ronde.

Het toernooi werd op de zaterdag uitgespeeld en iedereen kon de volgende dag aanschuiven voor het intermediate-toernooi.

Nadat alle kruitdampen in het Maintoernooi waren opgelost, was het opvallend, dat er van de 3  te vergeven prijzen er 2 werden opgeëist door de 2 Engelse spelers. John Hurt pakte de 1e plaats in de troostronde, terwijl Mike Heard en Murdoch Mac Lean uit Rotterdam de finale speelden. Een zinderende eindstrijd mondde uit in een 16-16 DMP partij, die tot de laatste worp toe gewonnen c.q. verloren kon worden. Het dubbeltje viel naar de kant van John, die daardoor voor de 2e opeenvolgende keer als winnaar gekroond kon worden. 

Proficiat !!

Nadat de finale gespeeld was, konden deelnemers hun zangkunsten tonen bij de karaokebar. Een enkeling toonde lef en spreidde zijn verborgen talenten ten toon. Het bleef een gezellige boel in de Spiegel en i.v.m. de wintertijd kon iedereen een uurtje langer slapen.

De volgende dag werd het Intermediate-toernooi gespeeld met een “perfecte sheet” van 16 spelers. Ook hier 3 prijzen te vergeven. Mike Heard maakte zijn 2e bezoek aan Rotterdam nog glansrijker door de conso te winnen en ging met 2 bekers en bijbehorend prijzengeld op zak naar Engeland terug.

De finalewedstrijd werd een korte maar hevige strijd tussen 2 Amsterdammers. Nico won van Paul.

Ook werd er gelukkig nog een beginnerstoernooi gespeeld. Uiteindelijk is de hoop op hen gevestigd om, na veel (life)gespeelde partijen zoveel ervaring  te hebben opgedaan, te zorgen voor nog meer strijd in de hogere regionen. 

5 deelnemers speelden “Round Robin” waarbij Joachim en Mario 3 van de 4 partijen wonnen. Mario won echter de onderlinge partij en werd daardoor overallwinnaar.

Voor meer informatie over het toernooi-verloop         klik hier

 


Verslag en uitslagen Rotterdam Open 2006

 

Foto's toernooi klik hier

Uitslagen klik hier

Deze keer werd het toernooi in café Spiegel georganiseerd. De gastheren hebben er werkelijk alles aan gedaan om het toernooi soepel te laten verlopen en wisten zelfs op de laatste dag nog beslag te leggen op tafels die zeer geschikt waren om backgammon op te spelen.

Vrijdagavond omstreeks 8 uur startte het opwarmtoernooi met als hoofdprijs de bekende Snowie Pro disc editie 4. De finale werd gespeeld tussen vaste bezoeker Guido Hehmann uit Hannover en Nol Heyerman uit Rotterdam. Laatstgenoemde won de finale. De voormalig rechtsbuiten van Sparta speelt al sinds mensenheugenis backgammon, heeft nog nooit een backgammonboek ingekeken en weet zich ondanks alle technische ontwikkelingen goed staande te houden en blijkt steeds weer een lastige tegenstander. Daaraan heeft hij ook de bijnaam  'die Mauer' overgehouden.

Naast de warming-up waagden spelers zich ook aan een quarter entree en/of een minjackpot. 

5 bekende Engelse spelers Myke Wignall, Paul Gilbertson, Paul Barwick ( winnaar Beachtoernooi 2005 ), Andy Bell ( maakt video’s van o.a. Rivieracup en Monte Carlo ) en Mike Heard, over wie later meer, hadden per mail laten weten vrijdagmiddag al te komen, maar rond 10 uur 's avonds waren ze nog niet gearriveerd. Om ze naar de Spiegel te brengen was ondergetekende al 2 keer in het hotel geweest zonder resultaat. Pas bij de 3e keer viel het kwartje en ben ik linea recta naar de bar van Hotel Atlanta gegaan, waar de heren natuurlijk waren - in een licht benevelde staat -  waar ze de komende dagen niet meer uit zouden komen. Mocht  je denken dat ze dan makkelijke slachtoffers zijn, dan kom je van een koude kermis thuis. Kijk maar naar de resultaten. Het bleef die vrijdagavond nog lang onrustig in de Spiegel. 

Zaterdagmiddag begonnen 24 spelers waaronder de 5 Engelse spelers 2 Belgen, 1 Duitser aangevuld met Nederlandse liefhebbers, waaronder  de kersverse wereldkampioen Philip Vischjagerin de Main.
Na de loting startte zaterdag rond 14 uur het hoofdtoernooi, waarbij 8 verliezers zich konden herinkopen. Na de 3e ronde bleven uiteindelijk 4 spelers over die de halve finales op zondag zouden gaan spelen. De consolation werd gespeeld tot de laatste 8. 

4 spelers slechts in het intermediate-toernooi, omdat enkele spelers bij nader inzien toch overstapten naar de Main. Deze 4 speelden onderling allemaal tegen elkaar en Susan trok nipt aan het langste eind. Proficiat !!    

Nadat alle backgammonkruitdampen waren opgetrokken werd er voor het eerst ook een Texas Hold’em toernooi gespeeld onder leiding van Jeroen Romme en Paul Baeyens. Niets werd aan het toeval overgelaten. Het management van de Spiegel had professionele pokertafels ingehuurd en het spel kon beginnen. 

18 spelers verspreid over 2 tafels gingen de strijd met elkaar aan. Er werd gespeeld met het 1e uur onbeperkte re-buys. Hierna geen inkoop meer en de blinds gingen iedere 20 minuten omhoog. Spelers vielen één voor één af tot ik het laatste uur nog álleen maar met Andy, Karl, Nico en Pierre aan tafel zat. Het publiek stond op de banken, er heerste een fantastische sfeer. Op dat moment was ik de chipleader en had dus goede kans om bij de eerste 3 te komen om in de prijzen te vallen.
Mijn onervarenheid ( dit was de 2e  keer dat ik speelde ) en het feit dat ik bij iedere beginhand een Aas kreeg en meende mee te moeten gaan speelde mij parten. Na 5/6 rondes waren mijn chips als sneeuw voor de zon verdwenen. Exit, maar een leerzame ervaring rijker. De overige 4 streden verder, waarbij de meest ervaren/professionele man in dit gezelschap  ook winnaar werd: Andy Bell. Veel backgammon-  en pokertoernooien worden tegenwoordig gecombineerd en dat blijkt een aantrekkelijke constructie. Als het effe kan volgende editie weer ! 

Uitslag : 1 Andy Bell, 2 Nico 3 Karl

Zondagmiddag:  Er stond ook een beginnerstoernooi op de rol, maar helaas waren er geen aanmeldingen. Ondanks regelmatig lobbyen bij de live-toernooien die speciaal door en voor on-line spelers worden georganiseerd, is het mij nog steeds een vraag waar deze mensen blijven. 
Dames en heren beginners/onlinespelers, ik kan jullie verzekeren: Je kan je spel vooral verbeteren, wanneer je ook eens tegen “andere” spelers speelt dan alleen tegen de spelers in je eigen omgeving. 
Dus tot een volgende keer !!
 

De strijd ging verder: Hassan versloeg Rogier en Mike Heard versloeg Arthur. De finale was een wat eenzijdige, waarbij Mike geen enkel moment in gevaar is geweest. 
Bij de Conso ging de strijd tussen Myke Wignall en Hans Willem om 9 punten. Myke beloofde mij dat hij binnen 15 minuten klaar zou zijn met deze strijd. Dat vond ik nogal optimistisch, maar hij kreeg gelijk. Na een redouble verloor hij gammon en het Crawfordpotje verloor hij ook binnen een kwartier. De Engelsen zitten er niet mee een keer te verliezen. Ze hebben het in Rotterdam altijd ontzettend naar hun zin en voelen zich hier erg thuis. Omdat de winnaar zijn vlucht niet wilde missen werd de prijsuitreiking naar voren geschoven. Hierna bracht ik ‘m - met een gigantische beker - naar het CS vanwaar hij verder naar Schiphol ging. Later mailde hij me dat de gate al dicht was, maar een aardige Schipholmedewerker hem toch het vliegtuig nog in kon loodsen. Hoeveel geluk kan je in één weekend hebben !!!   

De bekers werden door Brigitte ( bedankt voor je onvolprezen hulp ) uitgereikt. 

Na de prijsuitreiking werd het buffet opgesteld. Kokkin Anna had zichzelf overtroffen en alle spelers konden zich te goed aan onder meer soep, nasi, saté, kippenpootjes en diverse soorten vlees, vis en fruit. Champagneflessen werden geopend en maakten het feest compleet. Rond negen uur gingen 9 pokeraars nog een spel spelen. Dit keer een freeze out. D.w.z. 1 inkoop en geen rebuys. Alex won en Pierre runner up.

Alleen maar positieve geluiden te horen dit weekend en iedereen heeft dan ook een, met meer of minder succes, lekker relaxed weekend gehad. 

Tot volgend jaar, groet Ed Baars

P.s. een verslag van winnaar Mike Heard zelf via deze link

UITSLAGEN   

MAIN

 

Marcel van Toor

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Willem C.

 

Marcel van Toor

 

 

 

 

 

 

Paul Baeyens

 

Rogier

 

 

 

 

 

 

Rogier van Gemert

 

 

 

Rogier

 

 

 

 

Nol

 

 

 

Nardy Pillard

 

 

 

 

Nardy Pillard

 

Nardy Pillard

 

 

 

 

 

 

Myke Wignall

 

Andy

 

 

 

 

 

 

Andy

 

 

 

 

 

Rogier

 

 

Hassan

 

 

 

 

 

Hassan

 

 

Phillip

 

Hassan

 

 

 

 

 

 

Jeroen

 

Guido

 

 

 

 

 

 

Guido

 

 

 

Hassan

 

 

 

 

Myke Wignall

 

 

 

Marcel (Amsterdam)

 

 

 

 

Paul Gilbertson

 

Paul Gilbertson

 

 

 

 

 

 

Marcel (Amsterdam)

 

Marcel (Amsterdam)

 

 

 

 

 

Hassan

Paul Baeyens

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerard

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul Barwick

 

Paul Barwick

 

 

 

 

 

Mike Heard

Mac

 

Mac

 

 

 

 

 

 

Mike Heard

 

 

 

Paul Barwick

 

 

 

 

Stan Kooiman

 

 

 

Mike Heard

 

 

 

 

Andy

 

Stan Kooiman

 

 

 

 

 

 

Mike Heard

 

Mike Heard

 

 

 

 

 

 

Pierre

 

 

 

 

 

Mike Heard

 

 

Paul van Rooyen

 

 

 

 

 

Arthur

 

 

Pierre

 

Paul van Rooyen

 

 

 

 

 

 

Marcel (Amsterdam)

 

Arthur

 

 

 

 

 

 

Arthur

 

 

 

Arthur

 

 

 

 

Eric

 

 

 

Hans Willem C.

 

 

 

 

Rob

 

Rob

 

 

 

 

 

 

Nol

 

Hans Willem C.

 

 

 

 

 

 

Hans Willem C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONSOLATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerard

 

 

 

 

 

 

 

 

Andy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerard

 

 

 

 

 

 

 

 

Paulus

 

 

 

 

 

 

Eric

 

 

 

 

 

 

 

 

Paulus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paulus

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcel

 

 

 

 

Nol

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul Gilbertson

 

 

 

 

 

Paulus

 

 

 

 

Nol

 

 

 

Hans

 

 

 

 

Jeroen

 

 

 

 

 

 

Jeroen

 

 

 

Nol

 

 

 

 

Mac

 

 

 

Hans

 

 

 

Hans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierre

 

 

 

Nardy

 

 

 

Myke

Stan

 

 

 

Guido

 

 

 

 

 

 

Stan

 

 

 

 

 

 

 

 

Guido

 

 

 

Nardy

 

 

Paul Baeyens

 

 

 

 

 

Myke

 

 

Guido

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul Barwick

 

 

 

 

 

 

 

 

Myke Wignall

 

 

 

 

Phillip

 

 

 

 

 

 

 

 

Rob W.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rob W.

 

 

 

 

 

 

 

 

Myke Wignall

 

 

 

 

 

 

Marcel van Toor

 

 

 

 

 

 

 

 

Myke Wignall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Verslag en uitslagen Rotterdam Open 2004

 

MAIN

Ed

 

 

 

 

 

 

 

 

Nardy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nardy

 

 

 

 

 

 

 

 

Arthur

 

 

 

 

 

 

Arthur

 

 

 

 

 

 

 

 

Flavio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arthur

 

 

 

 

 

 

 

 

Mac

 

 

 

 

Mac

 

 

 

 

 

 

 

 

Susan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mac

 

 

 

 

 

 

 

 

Rogier

 

 

 

 

 

 

Rogier

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul B.

 

 

 

 

 

Mac

 

MIKE HEARD

 

 

 

 

 

 

Mike H.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcel

 

 

 

 

 

 

 

 

Vincent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vincent

 

 

 

 

 

 

 

 

John

 

 

 

 

 

 

John H.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John

 

 

 

 

 

 

 

 

Mike H.

 

 

 

 

Mike H.

 

 

 

 

 

 

 

 

Michel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mike H.

 

 

 

 

 

 

 

 

Flavio

 

 

 

 

 

 

Marcel*

 

 

 

 

 

 

 

 

Flavio*

 

 

 

 

 

 

 

 

* Re-buy: Ingekocht na verlies

CONSO

Ed

 

Ed

 

 

 

 

 

 

 

 

bye

 

Flavio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flavio

 

Flavio

 

 

 

 

 

 

 

 

Vincent

 

Arthur

 

 

 

 

Susan

 

Susan

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul B.

 

Vincent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arthur

 

JOHN HURT

 

 

 

 

 

 

 

 

John

 

bye

 

Rogier

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul A.

 

Paul A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul A.

 

Michel

 

 

 

 

 

 

 

 

Michel

 

John

 

 

 

 

Michel

 

Michel

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcel

 

Nardy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTERMEDIATE

Hans B       

go to A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vincent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vincent

go to  L

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rogier

 

 

 

 

 

 

 

 

Rogier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susan

go to B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rogier

go to  M

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nico

 

 

 

 

 

Ramon

go to C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arthur

go to  K

 

 

 

 

 

 

 

Arthur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nardy

go to D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nico

 

PAUL A.

JJ

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul A.

 

Mike H.

go to E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JJ

go to  J

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul A.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michel

go to F

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John H.

go to  N

 

 

 

 

Walter

go to G

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John H.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John H.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul B.

go to  I

 

 

 

 

 

 

 

Marcel

go to  H

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul B.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONSO

A

Hans B

 

I

Paul B.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

Susan

 

 

Susan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susan

 

 

Susan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nardy

 

M

Rogier

 

 

 

 

C

Ramon

 

J

JJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D

Nardy

 

 

Nardy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susan

 

MIKE H.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mike H

 

E

Mike H.

 

 

Mike H

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F

Michel

 

K

Arthur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mike H.

 

 

Mike H.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcel

 

N

John H.

 

 

 

 

G

Walter

 

L

Vincent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H

Marcel

 

 

Marcel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder een verslag van het toernooi (door Brigitte Lieferinck)

     

Vrijdagavond  waren er de quarter entrees en het opwarmtournooi met 16 deelnemers. Bijna alle spelers waagden zich aan de quarter entrees. Bert speelde de eerste match tegen Geert en dit was snel geklaard. Met een 8-cube werd er maar één game gespeeld. Daarna speelde hij tegen Shin waarvan hij nipt won. Inschrijving binnengehaald!  
Paulus won eerst van de Noor Hans Liby. Daarna versloeg hij  René van der Pluym en belande zo  goedkoop in het toernooi. 
Rogier speelde tegen de Iraniër Shahab, die we meteen doopten als “Shadup” omdat hij niet anders deed dan tateren. 

Rogier had na een goed gerichte dubbel 4 van Shahab, die uiteindelijk de partij won, een slechte start. 
In de warm up won Bert drie matchen achter elkaar zodat hij in de finale zat tegen Tore. Hij verloor nipt zodat hij niet de Snowie 4 cd  won. Die was voor Tore. Toch kreeg hij een mooie prijs. In plaats van een gratis diner koos hij voor een fles Jameson whiskey Special Backgammon Edition.  Echt mooi en origineel. Ook Maclean en Jean van Ingen wonnen als halve finalisten een fles wiskey. Ook bij het opwarmtoernooi had Rogier weinig in te brengen en werd, om het in zijn woorden te zeggen, weggeblazen door Jean.

Zaterdag  was het Masters en Intermediate toenooi.  Uit België waren we toch weer goed vertegenwoordigd. Ik verzorgde het verloop van het tornooi zodat Ed kon meespelen.  
Met 24 deelnemers voor de masters en 6 voor intermediate/ beginners konden we van start gaan. Er werd gespeeld om 13 punten. Paulus moest in de eerste ronde tegen Bobby Koome.
In de eerste game redubbelde Paulus (te vroeg) naar 4 maar won wel een gammon, dus meteen een 8-0 voorsprong. Langzaam maar zeker krabbelde Bobby terug en won uiteindelijk toch de match. Voor Paulus werd dit meteen de consolation.  Paul,  Bert en  Paul  Bayens hadden een bye in de eerste ronde. 

Na een bye speelde Bert tegen Ali en na een makkelijke overwinning de volgende match tegen Tore. Het was 9-5 toen zij een dinerbreak namen.  Daarna kon hij nog slechts 1 punt scoren met gevolg 10-15 verlies.  Het kwam echter aan op 1 worp om 14-13 voor te komen… Misschien beter niet gaan dineren?

In de 1e ronde werd Rogier ingeloot tegen Rolf Schreuder, een sinds lange tijd, zo vertelde Bobby, de beste speler van Nederland.  6 tot 8 jaar geleden stond deze in de "Backgammon Giants top 30".  Maar Rogier gooide eigenlijk alles op commando en won met 13-0.
 
De 2e ronde speelde Rogier “een ouderwetse dubbel matchpunt thriller” tegen Paul van Dijke. Na diverse jokers heen en weer gooide Rogier de laatste in een spectaculaire match. Waar beide spelers een stelling hadden waar zij beiden blunderden: een "no redouble/ take" werd door Paul gedubbeld en door Rogier gepast! Ongetwijfeld ging er volgens hem veel meer mis, maar de spanning was er niet minder om.

Ed had een bye en speelde de 2 ronde tegen de uit Tokio afkomstige Shin ( Shinichio Kaneko ), die een (backgammon)tour door Europa maakt. Zelden zo snel, wel kansen maar geen gelukkige worpen, uitgeschakeld. 13-0 voor Shin.  

In de derde ronde ( 15 punten ) speelde Rogier tegen  Paul Bayens( na Jean Van Ingen verslagen te hebben ) . En dit zijn de woorden van Rogier hemzelf:  “Ik kan niet anders zeggen, daar was niet veel aan voor mij. Er was zelfs een moment voordat de match over was dat ik dacht dat ik niet kon winnen. En deze gedachte heb ik werkelijk bijna nooit. In ieder geval voor mijn gevoel heb ik het maximale uit de stellingen gehaald en werd gewoon met 15-1 verpletterd.......”

In de consolation kwam Rogier tegen Marcel. Na de rare partij tegen Paul Bayens gooide hij echt weer alles en won een gedubbelde gammon en backgammon en zat in de halve finale. “Het mooie van de spelers uit Rotterdam (of wereldtopspelers) is dat ze niet lopen te zeuren als ze kansloos en dus met pech verliezen, dat is altijd een verademing”
 
Halve finale consolation speelde Rogier weer tegen Paul van Dijke. De rode draad in het geheel: weer  een bloedstollend dubbel matchpunt. Welke Rogier weer won. “Op deze manier is een rode draad wel leuk.”
Bert kwam in de consolation opnieuw Ali tegen die op zijn beurt de 2e keer Phillip Visjager versloeg.  Zo kwam Bert tegen Shin te spelen in de halve finale maar helaas. 

Paulus verloor in de tweede ronde van Paul van Dijke na een overwinning tegen Johan. Maar verloor van zijn vriend Paul
Van Dijke en ging nu voor de last chance.

Rond 20h00 gingen we met z’n allen een heerlijk drie gangen menu nuttigen met een flesje wijn.  Daarna werden de nodige matchen afgewerkt en er werden mini jackpots gespeeld. Deze gingen door tot 02h00. Toen werd het toch wel tijd om onze kamers op te zoeken.

Zondag werden de finales gespeeld van de main en consolation.  We kregen ook bezoek van de Rotterdamse televisie. De man kwam een kleine reportage maken over backgammon en een klein interview met Ed Baars, de organisator. Spijtig kunnen wij in België dit niet zien. 

De finale Paul Baeyens vs Hans Liby bij de Masters en Shin vs Rogier.  Ook de last chance werd gespeeld.  Jammer dat niet iedereen zich geroepen voelde om de last chance te spelen. Spannende match, Rogier vs Shin, maar ook hier gooide hij stelselmatig net iets beter, en won het Crawford potje op 12-11.
Ook hier draaide hij de stelling om welke hij gemakkelijk Gammon (en dus de match) had kunnen verliezen. 13-11 voor Rogier dus.

Voor Paul Bayens ging het niet echt lekker.  Hij gooide niet wat hij nodig had wat bij Hans wel gebeurde.  Toch was het op een moment even spannend en leek er weer wat hoop te zijn maar het mocht niet baten.  
Voor Paulus ging het beter in de Last Chance, hij won door winst tegen Van der Pluym, Ed Baars en tot slot Nederlands kampioen Mac in de finale.  Paul verloor van Hans Liby en Rogier won van Shin.  

Het intermediate/beginnerstournooi
Er waren slecht 6 deelnemers zijnde Suzanne, Geert van der Sticht, Jeroen Romme, Freek Appels, Yehuda Pelter en Brigitte. Er werd besloten een volledige competitie te spelen. Iedere partij 9 punten.  

Na alle partijen bleek Geert de sterkste ; hij won alle partijen. Geert: Volgende keer geen beginnerspoule meer voor jou!! Alle spelers die niet in de prijzen vielen, mochten toch een aardigheidje uitzoeken beschikbaar gesteld door sponsor Jameson

Het was een gezellig backgammon weekeind.  Toch blijkt weer dat het organiseren van een toernooi vermoeiend blijft. Je moet naar  zoveel dingen kijken en er mag niets fout lopen. Wat gelukkig ook niet gebeurd is. 

Na de prijsuitreiking ben ik gezellig gaan eten met Paul.  Een cadeautje van Ed voor het mee organiseren van het gehele toernooi.  Bedankt Ed want het was super lekker.

Brigitte

Brigitte bedankt voor het verslag en je hulp tijdens het toernooi !

 


3e Backgammon Masters 2007

Klik hier voor een vergroting van het krantenartikel over de Masters 2007

  

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

Totaal
punten

                           

  1. Marcel van Toor

0

0

1

1

1

1

0

0

0

1

1

6

 

  2. Jeroen Sikkema

1

1

1

1

0

1

1

0

1

1

0

8

 

  3. Paul van Rooijen

1

0

1

1

0

1

0

0

0

0

0

4

 

  4. Misja Alma

0

0

0

0

0

1

1

0

0

1

0

3

 

  5. Jean van Ingen

0

0

0

1

0

1

1

1

1

0

0

5

 

  6. Paul van Dijke

0

1

1

1

1

0

0

1

0

1

0

6

 

  7. Michel Lamote

0

0

0

0

0

1

1

1

0

0

0

3

 

  8. Rogier van Gemert

1

0

1

0

0

1

0

1

1

1

0

6

 

  9. Hans Willem Capel

1

1

1

1

0

0

0

0

0

1

0

5

 

10. Philip Vischjager

1

0

1

1

0

1

1

0

1

1

0

7

 

11. Ed Baars

0

0

1

0

1

0

1

0

0

0

0

3

 

12. Bert Van Kerckhove

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

10

 

 

Finale: Bert Van Kerckhove tegen Jeroen Sikkema eindigde in 11-13.

 

Ronde   1:             1-12   2-11   3-10   4-9   5-8   6-7

Ronde   2:            12-7   8-6   9-5   10-4   11-3   1-2           

Ronde   3:            2-12   3-1   4-11   5-10   6-9   7-8

Ronde   4:            12-8   9-7   10-6   11-5   1-4   2-3

Ronde   5:            3-12   4-2   5-1   6-11   7-10   8-9

Ronde   6:            12-9   10-8   11-7   1-6   2-5   3-4

Ronde   7:            4-12   5-3   6-2   7-1   8-11   9-10

Ronde   8:            12-10   11-9   1-8   2-7   3-6   4-5

Ronde   9:            5-12   6-4   7-3   8-2   9-1   10-11

Ronde 10:            12-11   1-10   2-9   3-8   4-7   5-6

Ronde 11:            6-12   7-5   8-4   9-3   10-2   11-1

 

De twee spelers met de meeste gewonnen matches spelen de finale.

  1. Tie-breaks bij gelijk aantal gewonnen matches:
  2. Onderling resultaat, herhaalde toepassing.
  3. Sonnenborn-Berger-score.
  4. Herhaling van punt 1 en 2.
  5. Beslissingsmatches van 5 punten.

 


 

2e Backgammon Masters 2006

VLISSINGEN

Op 7 en 8 januari werd voor de 2e achtereenvolgende keer het - tot nu toe - jaarlijkse invitatietoernooi in Vlissingen gehouden. 

Nu met 12 in plaats van 8 deelnemers.

De organisatie was in handen van Paul van Rooijen, die samen met Paul van Dijke, zowel voor een slaapplaats als voor een heerlijk ontbijt zorgde. 

Alle deelnemers speelden een 9 puntsmatch tegen elkaar, waarna de 2 beste spelers uiteindelijk in de finale kwamen. 

Dat waren Michel Lamote en Rogier van Gemert.

Rogier won met 13-6, zie hieronder de uitslagen en een foto van de finalisten

   

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

totaal
punten

  1. René van der Pluijm

0

0

1

1

0

1

0

1

0

0

1

5

  2. Paul Baeyens

1

0

0

0

1

0

0

1

1

0

1

5

  3. Paul van Dijke

1

1

1

0

1

0

0

1

0

0

0

5

  4. Paul van Rooijen

0

1

0

1

0

0

1

0

0

1

1

5

  5. Bert Van Kerckhove

0

1

1

0

0

1

0

0

0

0

1

4

  6. Hans Willem Capel

1

0

0

1

1

0

1

0

0

0

0

4

  7. Ed Baars

0

1

1

1

0

1

0

1

0

0

1

6

  8. Misja Alma

1

1

1

0

1

0

1

0

1

0

0

6

  9. Jeroen Sikkema

0

0

0

1

1

1

0

1

0

1

1

6

10. Michel Lamote

1

0

1

1

1

1

1

0

1

1

1

9

11. Rogier van Gemert

1

1

1

0

1

1

1

1

0

0

1

8

12. Jean van Ingen

0

0

1

0

0

1

0

1

0

0

0

3

 

 


 

Beach 2005

Ondanks een wat tegenvallende opkomst i.v.m. het samenvallen met andere toernooien, was het weer een fantastisch evenement, waarbij iedereen een paar fijne dagen had. De weergoden waren ons goed gezind, want buiten een enkel spatje was het hele weekend lekker droog en zonnig. 

De finale was een spannende strijd tussen Hans Willem Capel en Paul Barwick. die uiteindelijk op DMP werd beslist.  PAUL BARWICK IS DE WINNAAR

Hieronder alle resultaten.               VOOR FOTO'S KLIK HIER

 

In spite of a bit disappointing rise due to clashing with other tournaments, it was a fantastic event and everyone had agood time. The weathergods were kind so the weekend was dry and sunny.


The final was a tense fight between Hans Willem Capel and Paul
Barwick and was decided on DMP. PAUL BARWICK IS THE WINNER

Below all results.                            FOR PHOTO'S CLICK HERE

  
 


 

Beach 2004

 

Main (24)
Winner Hans Liby ( Noorwegen )  
Runner Up Paul Bayens ( België ) 
1/2 finalists Nis ( Denemarken )  
Tore ( Noorwegen )   
Consolation (20) 
Winner Rogier van Gemert
Runner Up Shinichio Kaneko ( Japan )  
1/2 finalists Paul van Dijke
Bert van Kerckhove ( België )
Last Chance
Winner Paul van Rooijen

Hieronder een verslag van het toernooi (door Brigitte Lieferinck)

     

Vrijdagavond  waren er de quarter entrees en het opwarmtournooi met 16 deelnemers. Bijna alle spelers waagden zich aan de quarter entrees. Bert speelde de eerste match tegen Geert en dit was snel geklaard. Met een 8-cube werd er maar één game gespeeld. Daarna speelde hij tegen Shin waarvan hij nipt won. Inschrijving binnengehaald!  
Paulus won eerst van de Noor Hans Liby. Daarna versloeg hij  René van der Pluym en belande zo  goedkoop in het toernooi. 
Rogier speelde tegen de Iraniër Shahab, die we meteen doopten als “Shadup” omdat hij niet anders deed dan tateren. 

Rogier had na een goed gerichte dubbel 4 van Shahab, die uiteindelijk de partij won, een slechte start. 
In de warm up won Bert drie matchen achter elkaar zodat hij in de finale zat tegen Tore. Hij verloor nipt zodat hij niet de Snowie 4 cd  won. Die was voor Tore. Toch kreeg hij een mooie prijs. In plaats van een gratis diner koos hij voor een fles Jameson whiskey Special Backgammon Edition.  Echt mooi en origineel. Ook Maclean en Jean van Ingen wonnen als halve finalisten een fles wiskey. Ook bij het opwarmtoernooi had Rogier weinig in te brengen en werd, om het in zijn woorden te zeggen, weggeblazen door Jean.

Zaterdag  was het Masters en Intermediate toenooi.  Uit België waren we toch weer goed vertegenwoordigd. Ik verzorgde het verloop van het tornooi zodat Ed kon meespelen.  
Met 24 deelnemers voor de masters en 6 voor intermediate/ beginners konden we van start gaan. Er werd gespeeld om 13 punten. Paulus moest in de eerste ronde tegen Bobby Koome.
In de eerste game redubbelde Paulus (te vroeg) naar 4 maar won wel een gammon, dus meteen een 8-0 voorsprong. Langzaam maar zeker krabbelde Bobby terug en won uiteindelijk toch de match. Voor Paulus werd dit meteen de consolation.  Paul,  Bert en  Paul  Bayens hadden een bye in de eerste ronde. 

Na een bye speelde Bert tegen Ali en na een makkelijke overwinning de volgende match tegen Tore. Het was 9-5 toen zij een dinerbreak namen.  Daarna kon hij nog slechts 1 punt scoren met gevolg 10-15 verlies.  Het kwam echter aan op 1 worp om 14-13 voor te komen… Misschien beter niet gaan dineren?

In de 1e ronde werd Rogier ingeloot tegen Rolf Schreuder, een sinds lange tijd, zo vertelde Bobby, de beste speler van Nederland.  6 tot 8 jaar geleden stond deze in de "Backgammon Giants top 30".  Maar Rogier gooide eigenlijk alles op commando en won met 13-0.
 
De 2e ronde speelde Rogier “een ouderwetse dubbel matchpunt thriller” tegen Paul van Dijke. Na diverse jokers heen en weer gooide Rogier de laatste in een spectaculaire match. Waar beide spelers een stelling hadden waar zij beiden blunderden: een "no redouble/ take" werd door Paul gedubbeld en door Rogier gepast! Ongetwijfeld ging er volgens hem veel meer mis, maar de spanning was er niet minder om.

Ed had een bye en speelde de 2 ronde tegen de uit Tokio afkomstige Shin ( Shinichio Kaneko ), die een (backgammon)tour door Europa maakt. Zelden zo snel, wel kansen maar geen gelukkige worpen, uitgeschakeld. 13-0 voor Shin.  

In de derde ronde ( 15 punten ) speelde Rogier tegen  Paul Bayens( na Jean Van Ingen verslagen te hebben ) . En dit zijn de woorden van Rogier hemzelf:  “Ik kan niet anders zeggen, daar was niet veel aan voor mij. Er was zelfs een moment voordat de match over was dat ik dacht dat ik niet kon winnen. En deze gedachte heb ik werkelijk bijna nooit. In ieder geval voor mijn gevoel heb ik het maximale uit de stellingen gehaald en werd gewoon met 15-1 verpletterd.......”

In de consolation kwam Rogier tegen Marcel. Na de rare partij tegen Paul Bayens gooide hij echt weer alles en won een gedubbelde gammon en backgammon en zat in de halve finale. “Het mooie van de spelers uit Rotterdam (of wereldtopspelers) is dat ze niet lopen te zeuren als ze kansloos en dus met pech verliezen, dat is altijd een verademing”
 
Halve finale consolation speelde Rogier weer tegen Paul van Dijke. De rode draad in het geheel: weer  een bloedstollend dubbel matchpunt. Welke Rogier weer won. “Op deze manier is een rode draad wel leuk.”
Bert kwam in de consolation opnieuw Ali tegen die op zijn beurt de 2e keer Phillip Visjager versloeg.  Zo kwam Bert tegen Shin te spelen in de halve finale maar helaas. 

Paulus verloor in de tweede ronde van Paul van Dijke na een overwinning tegen Johan. Maar verloor van zijn vriend Paul
Van Dijke en ging nu voor de last chance.

Rond 20h00 gingen we met z’n allen een heerlijk drie gangen menu nuttigen met een flesje wijn.  Daarna werden de nodige matchen afgewerkt en er werden mini jackpots gespeeld. Deze gingen door tot 02h00. Toen werd het toch wel tijd om onze kamers op te zoeken.

Zondag werden de finales gespeeld van de main en consolation.  We kregen ook bezoek van de Rotterdamse televisie. De man kwam een kleine reportage maken over backgammon en een klein interview met Ed Baars, de organisator. Spijtig kunnen wij in België dit niet zien. 

De finale Paul Baeyens vs Hans Liby bij de Masters en Shin vs Rogier.  Ook de last chance werd gespeeld.  Jammer dat niet iedereen zich geroepen voelde om de last chance te spelen. Spannende match, Rogier vs Shin, maar ook hier gooide hij stelselmatig net iets beter, en won het Crawford potje op 12-11.
Ook hier draaide hij de stelling om welke hij gemakkelijk Gammon (en dus de match) had kunnen verliezen. 13-11 voor Rogier dus.

Voor Paul Bayens ging het niet echt lekker.  Hij gooide niet wat hij nodig had wat bij Hans wel gebeurde.  Toch was het op een moment even spannend en leek er weer wat hoop te zijn maar het mocht niet baten.  
Voor Paulus ging het beter in de Last Chance, hij won door winst tegen Van der Pluym, Ed Baars en tot slot Nederlands kampioen Mac in de finale.  Paul verloor van Hans Liby en Rogier won van Shin.  

Het intermediate/beginnerstournooi
Er waren slecht 6 deelnemers zijnde Suzanne, Geert van der Sticht, Jeroen Romme, Freek Appels, Yehuda Pelter en Brigitte. Er werd besloten een volledige competitie te spelen. Iedere partij 9 punten.  

Na alle partijen bleek Geert de sterkste ; hij won alle partijen. Geert: Volgende keer geen beginnerspoule meer voor jou!! Alle spelers die niet in de prijzen vielen, mochten toch een aardigheidje uitzoeken beschikbaar gesteld door sponsor Jameson

Het was een gezellig backgammon weekeind.  Toch blijkt weer dat het organiseren van een toernooi vermoeiend blijft. Je moet naar  zoveel dingen kijken en er mag niets fout lopen. Wat gelukkig ook niet gebeurd is. 

Na de prijsuitreiking ben ik gezellig gaan eten met Paul.  Een cadeautje van Ed voor het mee organiseren van het gehele toernooi.  Bedankt Ed want het was super lekker.

Brigitte

Brigitte bedankt voor het verslag en je hulp tijdens het toernooi !


Monaco 2006 

Een fantastisch resultaat op het wk backgammon in Monaco

Van de 4 Nederlandse deelnemers wisten er 2 een prijs weg te slepen. 

Paul van Dijke uit Vlissingen pakte de “last chance”in de categorie Intermediate.

Een werkelijk spetterend optreden had Philip Vischjager in de categorie Masters en wist daar te midden van alle deelnemers ( 212 ) het hoofd boven water te houden. Sterker nog na een bye en 7 rondes mocht hij de beker op halen van de 

WERELDKAMPIOEN !!! klik op de foto om te vergroten

Philip was onbekend in de “grote” backgammonwereld en werd daardoor vele matches als underdog gezien. Philip heeft zich niet gek laten maken en zei me na iedere overwinning: Ik zie wel hoe ver ik kom, ik denk niet vooruit maar speel gewoon ronde voor ronde. 

Hij haalde eigenlijk een beetje onopgemerkt de laatse 8 en ook daar was Philip zeker geen favoriet en als ik via de Engelse bookmakers ( overal aanwezig ) een kleine investering op een overwinning van Philip had gedaan, had ik een aardig zakcentje kunen verdienen. 

Philip speelde zich via de zeer sterke spelers Timo Vaatainen ( Finland ) en Shino ( Japan ) in de finale. Daar kwam hij een oud wereldkampioen, Luigi Villa uit Italië tegen, dus hij kon weer aan de bak. 

Philip had bijna de gehele partij een voorsprong, maar Luigi herpakte zich en krabbelde terug tot een stand 23-23/25. Met nog 2 punten te gaan werd er niet gedubbeld tot laat in de partij door Philip. Het leek een take, maar Luigi paste. De volgende partij ( Crawford ) was werkelijk reuzespannend en beide spelers hadden kansen de partij te winnen en uiteindelijk trok Philip aan het langste eind. 

Geschiedenis is geschreven: Nederland verslaat Italië en levert de wereldkampioen !!!

Verslag en uitslagen Monaco 2004

Hieronder een verslag van het toernooi (door Ed)

Maandag 12 juli: Na eerst een paar vakantiedagen in Frejus doorgebracht te hebben op weg naar Monaco. Alsof de duvel er mee speelt en hopelijk geen voorbode voor de komende week regent het pijpestelen op het moment, dat ik Monaco binnenrijd. Eerst inchecken in het hotel ( kamer € 50.- ) en dan 10 minuten lopen naar het Grand Hotel ( kamer € 225.- ) voor de inschrijving.

Bij binnenkomst in het hotel en in de speelzaal veel  handen- schudden en  omhelzingen door spelers die elkaar korte of langere tijd niet gezien hebben. 10 Hollanders en Belgen hebben zich deze keer aangemeld om de strijd aan te gaan. Nog voor het ontvangstbuffet speel ik een chouette voor een paar euro's. 
Na 1 maal in the box en twee keer een drop heb ik € 20.- in the pocket. Achteraf voor mij de enige winst van deze week. Ik zie deze week als een deel van de vakantie zodat de uitgaven psychologisch minder hard aankomen. 

Je moet minimaal rekenen op: reiskosten bij vroegboeking per vliegtuig iets meer dat € 100.- hotel minimaal 6 nachten van € 50.- Inschrijving toernooi € 220.- en afhankelijk van welke flight je entreegeld Main € 880.- Intermediate € 380.- en beginners € 200.- dus reken maar uit. E.e.a. valt goedkoper uit als je met meerderen reist en bijvoorbeeld een appartement huurt. Dan heb je natuurlijk nog geen druppel gedronken of een hap gegeten in het mondaine Monaco.

Dinsdag 13 juli: Na een heerlijk ontbijt op een terras net om de hoek van het hotel op weg naar de speelzaal voor de openingspartij van het tournooi. De gelikte flyers van het Rotterdam Beach Tournooi vinden gretig aftrek en veel spelers hebben toegezegd te komen dus kan het lekker druk worden. 

Het geluid van tikkende bekers met dobbelstenen is niet van de lucht. Mijn eerste partij duurt maar liefst 4 uur, terwijl we toch maar om 11 punten spelen. Ik lig er uit 11-13. Gedeelde smart is halve smart. Op Rogier van Gemert na liggen alle Hollanders en Belgen er de eerste ronde uit. Gelukkig hebben we de komende dagen nog 2 maal een conso en een last chance.

Woensdag 14 juli: Een feestdag in Frankrijk, waar je in het prinsdom van Monaco niets van merkt. Er is ook geen voortzetting van het toernooi vandaag in verband met het galadiner vanavond in de Sporting Club Overdag kun je lekker aan het strand liggen of aan het zwembad van het Grand Hotel als je daar een kamer hebt of iemand kent die daar een kamer heeft. Tijdens een 3 gangendiner met wijn en koffie na krijgen we deze keer een avond met Afrikaanse dans voorgeschoteld. Hierna gaan sommigen nog even naar de speelzaal of nemen een gokje in het casino van het hotel.

Donderdag 15 juli: De 1e consolation ( niet progressief ), dus voor iedereen weer een kans. Mijn eerste drie ronden kom ik ongeschonden door, maar daarna valt het doek. Ook de rest is is weinig succesvol alhoewel Rene van der Pluym nog wel tot de laatste l6 weet door te dringen. 

Vrijdag 16 juli: De 2e consolation. Weer hetzelfde verhaal voor alle Hollanders/Belgen. Gelukkig heeft Rogier zich, net keer een bye had en dus 1 ronde minder hoeft te spelen. Zonder geluk enz...., maar het is hem van harte gegund. Paul en Paul spelen in een € 200,- double consulting tegen onze Japanse vriend Shin Aneko en zijn vriendin en winnen de halve finale vrij makkelijk. Hierna lekker gegeten en wat gedronken. Paul en Paul wilden na wat wijntjes de finale liever splitten. Hun tegenstanders ook, zo geschiede.

Zaterdag 17 juli: Onze held Rogier speelt vandaag de halve finale en staat binnen enkele partijen met 12-4 achter in een 13 puntspartij. Een schier onmogelijke opgave deze partij nog binnen te slepen, maar hij weet terug te komen tot 12-11 en speelt dan DMP 
( dubbelmatchpunt ) Ook nu laat het geluk hem niet in de steek. 
NU DE FINALE 

Ook wordt vandaag de last chance gespeeld. Hetzelfde verhaal 3 ronden gewonnen en dan eruit gevlogen. Om in de prijzen te vallen moet je minstens 6 ronden in de intermediate/beginnerspoule winnen en bij de masters ongeveer 9.
De finale wint Rogier op zijn sloffen en kan morgen de beker en het geld in ontvangst nemen. Zie hieronder de foto's.

Zondag18 juli: De finale ( 25 punten ) van de grote jongens wordt op een groot scherm weergegeven. Ook is er nog een deelname voor landenteams bestaande uit 3 personen voor landenteams. De slotdag wordt afgesloten met de prijsuitreiking en een fantastisch buffet. See you next year !!!!!   Links de winnaar Rogier van Gemert en rechts promotor van 
het Rotterdam Beach Tournooi Rene v/d Pluijm

 

 


 

 


Home | Service 2 D-Backgammon | Nieuwspagina D-Backgammon | Service 5 D-Backgammon | Nieuwspagina DutchBackgammon | 

 Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].
Last updated: 04/30/08.